середу, 12 жовтня 2011 р.

День дерунів у Коростені

Минулого разу місцеві запрошували на День дерунів, і наприкінці серпня випадково, але вчасно потрапив на інформацію про це свято — як було не поїхати. До того ж, згадав різноманітно смачні деруни, які куштував під час травневої поїздки.

Міжнародний фестиваль дерунів проходить у третю суботу вересня в міському парку культури ім. Островського. Це був вже четвертий.

Їхати до Коростеня близько 170 км. Асфальт досить пристойний, але до Ворзеля включно млявий рух через вузькі дороги для такого трафіка, тому витратив практично три години.



Біля цього пам’ятника дерунові стояла черга на фотографування.

А на самому пам’ятнику такий вірш, орфографія оригиналу збережена (у другому рядку забули апостроф, потім додали):

Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духм’яні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.

Вам так личить сметана і м’ясо,
І олія з цибулею теж,
А підлива грибна запашная
Неодмінно Вам чару додасть

Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духм’яні, смачні,
Ви окраса поліського столу
Страва на день і цілі віки!






Віршомаз відмітився скрізь.


Більшість дерунів продавали вже готовими, з великих виварок. Ціна за три (!) маленьких дерунчика від п’яти (!) гривень. За кожне доповнення — ложка сметани, трішки грибів тощо — ще гривня.




Хоч деякі господині давали огірок та 30 г самогону безкоштовно.




На урочисте відкриття я не встиг. Розклад фестивальних подій не дуже зручний для тих, кому треба ще доїхати до міста. Навіть машиною, щоби встигнути до одинадцятої, маєш виїзжати з Києва о дев’ятій. У суботу. Ага. А якщо маршруткою добиратися? О першій практично всі розваги та урочистості закінчилися, тривав лише концерт. Багато хто вже продавав залишки дерунів — все поїли.

На вході роздавали схеми фестивалю із рецептами дерунів. Наприклад, деруни по-коростенські.

Склад
1 кілограм картоплі почистити, натерти на дрібній терці, додати 3 сирих яйця, 1 цибулину, сіль, 3 столові ложки молока і 2 столові ложки борошна. Все ретельно перемішати.

Спосіб приготування
Підготовлену масу столовою ложкою викласти на сковорідку іх розігрітою олією і обсмажити тонкі млинці.
На кожному з них покласти начинку, завернути рулетиком, обваляти в борошні, змочити у взбитому яйці і обсмажити з обох боків.
Підготувати начинку із 200 г свіжих грибів, відварити їх і нарізати соломкою, з’єднати з підсмаженою цибулею, посолити і поперчити.

Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар